Wedding Preparation #4 : Kad Kahwin (Kertas dan Cetak)

Salam'alaykum semua!

Perkongsian #4.
Sebelum ni aku dah kongsi pasal design dan cara buat map kan? Maka, kali ni aku kongsi pasal nak print. Plan aku, nak print atas kertas kraf. Senang cakap, kertas cover buku latihan masa kita sekolah rendah dedulu tu :p Ya tepat sekali. Yang kale cekelat tu..hehehe

So, aku mulakan dengan menggugel segalagalanya dan bertanya ke sana ke mari. Hasilnya, aku bertemu dengan Somthai Paper Industry atau lebih dikenali dengan nama 'the fancy paper'. Siyes wehhh memang murah sebab ni kira macam beli dari kilang terus! Aku beli dekat branch dia area Seri Kembangan walaupun HQ die dekatttt sangat dengan.rumah aku (Klang) sebab waktu tu aku ada dekat UPM.
Cawangan Seri Kembangan. Horror sikit tempat dia sebab area kilang.

Kedai dia betulbetul dekat corner.

Dipendekkan cerita, aku beli craft paper saiz A4 seberat 175gsm sebanyak 700pcs sebab aku target kad aku nanti dalam 1200pcs. Banyakkan? Ciklias suruh. Aku ikutkan aje..hehe So nanti kertas A4 tu aku potong dua. Dapatlah 1400pcs. Extra dalam 200pcs bole lah cover kalau ada silap print kan. Total harga untuk kertas ni RM98 sahaja.



Then, aku pass kertas tadi pada kawan aku yang memang buat bisnes kad kawen bajet ni (tapi dia kata untuk kad aku ni abang sepupu dia buatkan) untuk dia print dan potongkan. Sampul surat pon dia yang tolong providekan sekali memandangkan aku xjumpa saiz masa cari dekat Somthai tu. Harga untuk 1200pcs sampul (aku xtau dia beli dekat mana) adalah RM64. Print kad dan potong sekali siap dalam masa tak sampai seminggu. Kalau nak service dia, boleh tengok dekat FB kawan aku ni. PM je lah senang.


Ok. Tamat perkongsian kali ni. Next pulak eh. Jangan lupa selawat pada junjungan kita! 



13 comments:

  1. Replies
    1. Hehe total untuk sekeping kad siap sampul tak sampai 20sen sekeping.

      Delete
  2. Kedai ni dkt seri kembangn dekt mne ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak! exact direction tu tak sure pulak sebab pakai waze masa dtg situ. huhu

      Delete
  3. Alaaa...jauh nye...tlong belikan boley...sbb skg pon tgh cri kertas nak wat wedding card tuk adik...kat area penang ssah la nk cri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa kedai ni ada buat delivery service. Cuba try emel/call kedai ni cemana. Hehe 😅

      Delete
    2. Assalamualaikum...

      Saya ada menjual kraft paper, tali guni dan air seamaster 230ml..sangat sesuai untuk bakal pengantin yang nak jimat untuk majlis perkahwinan dan majlis keraian..

      DIY kad kahwin dan tq tag.

      MURAH! MURAH! MURAH!

      Berminat? Boleh WA 0133007504

      #sayajualdoorgiftmurah
      #doorgiftmurah
      #doorgiftjimat
      #seamaster230ml
      #paperkraft
      #taliguni
      #diydoorgift

      Delete
    3. Cik ayu hidayu saya ada jual paper kraft..size a4 170gsm rm18 100pcs..berminat boleh wassap 0133007504

      Delete
    4. Cik wawa, jual lagi ke kertas kraft tu..?

      Delete
  4. Saya ada jual kertas kraft.Berminat boleh WA 0133007504

    ReplyDelete
  5. tebal x kertas kraft yg awk beli tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ketebalan dia just nice je. Boleh pilih nk tebal mana. Kalau tak silap saya, saya beli yg 80-90 gsm mcm tu. Tebal sket dari kertas A4 Double A. Heee

      Delete
  6. Impressive! I really like this blog.
    Thanks for giving this information…
    Wedding invitation card Malaysia

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...